Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
Bij Cursusbank vindt u vrijwel iedere cursus die wordt gegeven in zowel het commune als het bijzondere strafrecht. Het strafrecht wordt door velen gezien als het meest tot de beleving sprekende rechtsgebied. Vaak worden strafrechtelijke thema’s en zaken in de media belicht. De advocaten die deze zaken behandelen zijn dan ook vaak in talkshows te zien.
In de database van Cursusbank vindt u het grootste juridische cursusaanbod. Onze zoekmachine brengt het cursusaanbod van nagenoeg alle cursusaanbieders op een snelle en actuele manier bij elkaar. Zowel in de rechtspraak als de wetgeving blijft het strafrecht zich continu ontwikkelen. Kennis van recente jurisprudentie en nieuwe wetgeving is daarom van zeer groot belang. Dit geldt echter niet alleen voor strafrecht, maar ook voor bijvoorbeeld erfrecht.
Bij Cursusbank registreert u geheel vrijblijvend én gratis uw profiel, waar u al uw behaalde NOvA PO-punten inzichtelijk heeft. Eens in de twee weken ontvangt u van ons een e-mail met alle cursussen die voor u van toepassing zijn, aangepast op uw beroepsgroep en interessegebied. Heeft u hulp nodig? Wij helpen u graag verder! Bel naar 013 – 36 99 511.
83 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
JUN 2023
NOvA PO: 4 punten
KNB: 4 punten
NOAB: 4 punten
NBPB/BPBI: 4 punten
KBvG: 4 punten
1 dag
Den Haag
400,-
350,-
NOvA PO: 2 punten
Webinar
178,-
NOvA PO: 3 punten
KNB: 3 punten
NOAB: 3 punten
NBPB/BPBI: 3 punten
KBvG: 3 punten
250,-
Amersfoort
435,-
3 dagen
2.195,-
2 dagen
1.695,-
Online
118,-
Op Cursusbank.nl zijn tal van cursussen te vinden in zowel het commune als het bijzondere strafrecht.
Een strafbaar feit is:
Of er sprake is van een bestanddeel of element is later van belang bij de einduitspraak of er vrijspraak of ontslag van alle rechtsvervolging (ovar) volgt.
Causaliteit is onder andere van belang bij materiële delicten. Causaliteit is niet in de wet geregeld, daarom zorgt de rechtspraak voor grenzen.
In een groot aantal artikelen van het Wetboek van Strafrecht wordt ook gesproken van opzet en schuld. Het is belangrijk om de gradaties van zowel opzet als schuld te kennen en de bijbehorende arresten.
Er zijn rechtsgeldige redenen om aan te nemen dat bij het vervullen van een delictsomschrijving de wederrechtelijkheid of de verwijtbaarheid ontbreekt. Dergelijke redenen noemen we strafuitsluitingsgronden, die weer onder te verdelen vallen in rechtvaardigingsgronden (bv. noodweer) en schulduitsluitingsgronden (bv. noodweerexces en ontoerekeningsvatbaarheid)
De delictsomschrijving hoeft niet altijd te worden voltooid wil er spraken zijn van een strafbare gedraging. Er kan reeds een strafbare poging of een strafbare voorbereiding zijn.
Er kunnen ook personen zijn die niet de (hele) delictsomschrijving vervullen, maar toch aansprakelijk kunnen zijn voor het strafbare feit. Er is dan sprake van deelneming. Deelnemingsvormen zijn plegen, doen plegen, medeplegen, uitlokken en medeplichtig zijn.
De processuele regels van het strafrecht zijn te vinden in het Wetboek van Strafvordering. Hierin staan verschillende bepalingen over bepaalde rechten, plichten en vormvoorschriften van de procesdeelnemers (verdachte, deskundige, raadsman, getuige, benadeelde partij, slachtoffer, rechtbank/gerechtshof/Hoge Raad), opsporingsambtenaar, openbaar ministerie en de reclassering
Verder vinden de verschillende procesfasen (opsporingsonderzoek, onderzoek ter terechtzitting, beraadslaging en uitspraak, rechtsmiddelen en tenuitvoerlegging) hun grondslag in het Wetboek van Strafvordering.
De verschillende bevoegdheden die de verschillende partijen hebben moeten ook tot het commune dan wel bijzondere strafrecht te herleiden zijn. Denk hierbij aan de bevoegdheden van opsporingsambtenaren en aan de bevoegdheden van het OM als leider van het opsporingsonderzoek. Staande houden, aanhouding, inverzekeringstelling, voorlopige hechtenis, DNA-onderzoek, inbeslagneming, betreden van plaatsen, doorzoeken, onderzoek aan kleding en onderzoek aan en in het lichaam, infiltratie, pseudo-koop, pseudo-dienstverlening, stelselmatige observatie en opnemen van telecommunicatie en van vertrouwelijke communicatie zijn allemaal voorbeelden van dergelijke bevoegdheden.
Verder komen nog thema’s omtrent vervolging en het onderzoek ter terechtzitting aan de orde. De beginselen van behoorlijke procesorde, vervolgingsbeletselen, vervolgingsbeslissing en opportuniteit, de transactie, de strafbeschikking, preliminaire verweren, onderbreken van de zitting, getuigen ter terechtzitting, wijziging van de tenlastelegging, afwezigheid van de verdachte en het spreekrecht van slachtoffers.
Het strafrecht blijft zich continu ontwikkelen, zowel in rechtspraak als in wetgeving. Kennis van recente jurisprudentie en nieuwe wetgeving is daarom van zeer groot belang.