Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
In de Cursusbank vindt u een compleet overzicht als u een cursus over het internationaal of Europees recht zoekt. Als men het heeft over internationaal recht, dan spreek men vaak over het internationaal publiekrecht wat ook wel bekend staat als het volkenrecht. Het Europees recht valt weliswaar onder het internationaal recht, maar het is dusdanig een eigen categorie dat dit rechtsgebied als een zelfstandige discipline kan worden beschouwd.
Internationaal en Europees recht zijn rechtsgebieden die veel in ontwikkeling zijn en dat ook zullen blijven. Door diverse cursussen te volgen, blijft uw kennis fris en bent u op de hoogte van de actuele jurisprudentie en regelgeving. Zo zijn er cursussen over het EU-burgerschap, procederen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of actualiteiten over het asielrecht.
Bij Cursusbank vinden we het niet alleen belangrijk om het cursusaanbod over internationaal en Europees recht voor u overzichtelijk te maken. In uw gratis account vindt u ook een compleet overzicht van al uw behaalde NOvA PO-punten. Daarnaast zenden wij u tweewekelijks een nieuwsbrief met voor u relevante cursussen. Heeft u vragen of kunnen we u ergens mee helpen? Bel ons dan op 013 – 36 99 511.
14 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
OKT 2023
5 dagen
4.280,-
NOvA PO: 4 punten
KNB: 4 punten
NOAB: 4 punten
NBPB/BPBI: 4 punten
KBvG: 4 punten
1 dag
Den Haag
350,-
Utrecht
435,-
NOV 2023
NOvA PO: 2 punten
Online
118,-
DEC 2023
Het internationaal privaatrecht is naast het internationale publiekrecht een onderdeel van het internationaal recht. Echter wanneer gesproken wordt over internationaal recht wordt meest het internationale publiekrecht bedoeld. Het internationale privaatrecht geeft de regels aan als er sprake is van een nationaal rechtsbestel en hoe deze dienen toegepast te worden. Hier kan alleen sprake van zijn als de aangelegenheid privaatrechtelijk is en daarnaast de personen verschillende nationaliteiten hebben.
In het internationale recht of volkenrecht ontbreekt in veel gevallen een orgaan welke zorgt voor regels en duidelijkheid en waar nodig zou kunnen optreden als regels worden geschonden. Als regels geschonden worden zal een staat zelf maatregelen dienen te treffen door bijvoorbeeld sancties toe te passen (bijvoorbeeld een handelsboycot). Dergelijke vormen van rechtshandhaving komen feitelijk neer op eigenrichting, dit is een vorm in de rechtshandhaving welke nationaal vaak niet toegestaan is. Als er een schending plaatsvindt of dreiging van de internationale vrede en veiligheid, dan is er wel een orgaan bevoegd om op te treden. Dit orgaan is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). De Veiligheidsraad heeft de mogelijkheid om dwangmaatregelingen te treffen. Mocht de Veiligheidsraad van de VN hiertoe besluiten dan is dit bindend voor alle staten. Een dwangmaatregel kan inhouden dat er onder andere troepen worden ingezet. Naast de Veiligheidsraad zijn er nog een aantal internationale gerechtshoven die worden erkend om bepaalde geschillen of misdrijven aan voor te leggen. De volgende internationale gerechtshoven zijn er:
In de Europese Unie (EU) is een uiterst complex en geavanceerd systeem ontwikkeld van intern recht welke een supranationale werking en een directe werking heeft binnen de autonome rechtsorde van al haar lidstaten. Dit maakt de EU uniek in vergelijking met andere internationale organisaties. Als men dit vergelijkt met bijvoorbeeld de Verenigde Staten derogeert het Europese recht aan het nationale recht van de EU lidstaten. De Europese Unie kent een eigen rechtsorde welke voorrang heeft bij een eventuele strijdigheid met een nationale wetgeving van een of meer lidstaten.
In het Europese recht bestaan drie bronnen van gemeenschapsrecht, dit zijn:
Zoals hierboven aangegeven vallen onder het primair recht de verdragen van de Europese Unie. Hieronder staan de verdragen:
NB: De verschillende protocollen worden ook beschouwd als een bron van primair recht.
Het secundaire recht van de EU is herleidt uit het primaire recht van de EU. Het primaire recht wordt vormgegeven door de lidstaten van de EU (zij sluiten immers de Europese verdragen af). Het secundair recht daarentegen bestaat uit normen die worden vormgegeven door de instellingen van de EU.
De besluiten die zijn genomen in het Verdrag betreffende de werking van de EU zijn de belangrijkste onderdelen van het secundair recht. Hieronder vallen de verordeningen, de besluiten, richtlijnen, adviezen en aanbevelingen. Naast dit verdrag vallen de besluiten die het interne functioneren van de diverse instellingen van de EU regelen ook onder het secundaire recht.
Het secundaire recht blijft zich ontwikkelen en komt geleidelijk aan tot stand. De Europese Grondwet heeft bijvoorbeeld voor een sterke vereenvoudiging gezorgd.
Onder het tertiair recht vallen de uitspraken van het Europese Hof van Justitie. In de arresten Van Gend en Loos en Costa/ENEL is er door het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat binnen de EU een autonome rechtsorde bestaat. Deze rechtsorde heeft een supranationale werking, wat inhoudt dat deze voorrang krijgt boven het nationale recht van een lidstaat van de EU.