Cursusbank logo Cursussen Huurrecht en Vastgoedrecht

unique selling pointBehaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk

unique selling pointMeer dan 99% tevreden klanten

unique selling pointHet grootste juridische cursusaanbod

Uw zoekopdracht

Van:
Tot:

Verwijder zoekopdracht

Extra zoekfilters

Kennisgebieden

Meer

Type cursus

Meer

Beroep

Meer

Punten

tot

Prijs

tot

Cursusaanbieders

Meer

Sprekers

Meer

Huurrecht en Vastgoedrecht

Vastgoedrecht beslaat alle regels en wetten die te maken hebben met het onroerend goed. Onroerend goed of vastgoed verwijst naar het niet-verplaatsbare karakter van goederen. Huurrecht is een onderdeel van het burgerlijk recht en houdt zich bezig met de regelgeving omtrent huur en de huurovereenkomst.

16 resultaten

Sorteer op:

OKT 2023

04
Uw IT kennis van vandaag is morgen vaak al achterhaald De snelle veranderingen in IT stellen hoge eisen aan elke IT professional. U heeft een overzicht nodig van de laatste technologische trends om te kunnen anticiperen op toekomstige IT ontwikkelingen....
tijdsduur

5 dagen

4.280,-

De ontwikkelingen in de huurmarkt volgen elkaar in snel tempo op. Niet alleen zijn er veel wetswijzigingen. (Sociale) huurwoningen zijn in grote delen van het land schaars. Dat kan leiden tot woonfraude, zoals huurders die hun woning onderverhuren....
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Utrecht

435,-

De basiscursus Bouwrecht geeft een overzicht van het privaatrechtelijke bouwrecht. De cursus is inleidend van karakter en biedt een helicopterview over de essentiële leerstukken binnen het bouwrecht.Civielrechtelijk bouwrecht...
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Hoofddorp

435,-

De online Intervisie Bestuursrecht voor advocaten is intervisie op afstand. Datum: 22 november Tijd: 15.30-17.30 uur Locatie: Achter je computer Opleidingspunten: 2 (kwaliteitstoetsen) en 2 (niet-juridisch) De bijeenkomst duurt twee uur...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Online

118,-

Het huurrecht van woonruimte lijkt een rustig bezit, maar schijn bedriegt. De rechtspraak vult nog steeds termen in als 'gebreken' 'naar zijn aard van korte duur'. Daarnaast is een verschuiving te zien van overeenkomsten voor onbepaalde...
punt

NOvA PO: 6 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Utrecht

650,-

DEC 2023

12
Bij deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:Non-conformiteitAllereerst wordt het onderwerp non-conformiteit behandeld. Het komt geregeld voor dat de koper van een woning na de levering ontdekt dat er een ‘gebrek’...
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Rotterdam

435,-

De online Intervisie Algemene Praktijk is intervisie op afstand. Datum: o.a.14 december 2023 Tijd: 15.30-17.30 uur Locatie: Achter je computer Opleidingspunten: 2 (kwaliteitstoetsen) en 2 (niet-juridisch) De bijeenkomst duurt twee uur en...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Online

118,-

De online Intervisie Familierecht voor advocaten is intervisie op afstand. Datum: o.a. 14 december Tijd: 15.30-17.30 uur Locatie: Achter je computer Opleidingspunten: 2 (kwaliteitstoetsen) en 2 (niet-juridisch) De bijeenkomst duurt twee...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Online

118,-

De online Intervisie vastgoedrecht is intervisie voor advocaten op afstand. Datum: o.a. 18 december Tijd: 9.30-11.30 uur Locatie: Achter je computer Opleidingspunten: 2 (kwaliteitstoetsen) en 2 (niet-juridisch) De bijeenkomst duurt twee...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Online

118,-

De intervisie voor advocaten bestaat uit 1 bijeenkomsten van 2 uur Datum: o.a. 19 december 2023 De tijden zijn van 9.30-11.30 uur Opleidingspunten: 2 (kwaliteitstoetsen), 2 (niet-juridisch) Na afloop:De gespreksleider bevestigt ieders deelname...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Webinar

118,-

Vastgoedrecht

Vastgoedrecht heeft betrekking op onder andere projectontwikkeling, financiering, koop en verkoop, huur en verhuur, en ook het bouwrecht valt onder dit rechtsgebied. Vastgoed heeft betrekking op de grond en de gebouwen (opstal) die op deze grond staan, delfstoffen die nog niet gewonnen zijn en beplanting die nog verenigd is met de grond. In 1992 is het woord “goed” verandert naar “zaak” in het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW), dit heeft ervoor gezorgd dat er nu gesproken wordt over onroerende zaken waar voorheen gesproken werd over onroerende goederen. Het begrip “vastgoed” heeft in Nederland dan ook geen juridische betekenis.

Middels een notariële akte kunnen de zakelijke rechten van een onroerende zaak overgedragen worden. Deze aktes worden ingeschreven bij het kadaster. Onder zakelijke rechten kan men denken aan een eigendomsakte, recht van vruchtgebruik, recht van opstal, recht van erfpacht en appartementsrechten. Verbondenheid is geen vereiste meer volgens jurisprudentie om een zaak als onroerend goed te betitelen. Zo kan een stacaravan of een woonboot als onroerende zaak worden betiteld als deze geruime tijd op dezelfde plek staat. In principe worden alle zaken die met de grond duurzaam verenigd zijn door natrekking eigendom van de eigenaar van de grond, tenzij een opstalrecht van toepassing is.

In Nederland wordt over onroerende zaken onroerendezaakbelasting (OZB) geheven.

Huurrecht

In Boek 7 BW titel 4 worden de regels omtrent de huurovereenkomst geregeld. De definitie van de huurovereenkomst zoals deze staat in artikel 7:201 BW is als volgt:

Huur is de overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt aan de andere partij, de huurder, een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie.

Men kan spreken van huur als één partij (de verhuurder) het gebruik van een zaak beschikbaar maakt voor een andere partij (huurder). De huurder dient als tegenprestatie hiervoor te betalen. Een uitzondering hierop is pacht. Een pachtovereenkomst voldoet namelijk aan de definitie van een huurovereenkomst, maar in de wet is geregeld dat de pachtovereenkomst niet valt onder de huurovereenkomst. 

Algemene regels huurovereenkomst

Naast de definitie van de huurovereenkomst zijn in de wet nog een aantal regels vastgesteld die gelden bij ieder huurovereenkomst. In het algemeen zijn deze regels van regelend recht, dit houdt in dat partijen er van mogen afwijken als ze dit vastleggen in de overeenkomst. Wordt dit niet vastgelegd dat gelden de regels van de wet op de huurovereenkomst. 

Naast het huren van een huis zal er vele mogelijkheden waar het huurrecht op van toepassing is. Zo kan er gedacht worden aan het huren van een auto, een dvd of een fiets. Als een leasecontract ook voldoet aan de definitie van een huurovereenkomst valt deze hier ook onder. 

Verplichtingen verhuurder

In afd. 7.4.2 BW zijn de volgende drie verplichtingen van een verhuurder beschreven.

  • De verhuurder moet de zaak ter beschikking stellen en laten aan de huurder voor gebruik (art. 7:203 BW). Dit moet tijdig gebeuren, anders is de verhuurder schadeplichtig zonder ingebrekestelling, omdat dan gewoonlijk een fatale termijn is geschonden (art. 6:83 sub a BW).
  • De verhuurder dient in te staan voor gebreken, die niet aan de huurder zijn toe te rekenen (art. 7:204-210 BW). Immateriële gebreken, zoals overlast en het niet plegen van preventief onderhoud vallen er ook onder.
  • De verhuurder is verplicht gebreken te verhelpen, tenzij dit onmogelijk of te duur is (art. 7:206 lid 1 BW). Deze plicht ontstaat pas als de huurder daarom heeft verzocht. Slechts kleine herstellingen die voor rekening van de huurder komen op grond van art. 7:217 BW, vallen er niet onder (art. 7:206 lid 2 BW).

Mocht de verhuurder in gebreken blijven in haar verplichtingen dan kan de huurder drie vorderingen instellen:

  1. Gedeeltelijke (partiële) ontbinding (art. 7:207 BW): na kennisgeving van het gebrek aan de verhuurder, vermindering van de huurprijs te vorderen (lid 1) overeenkomstig art. 6:270 BW (rechtsregel van arrest Van Bommel/Ruijgrok).
  2. Gehele ontbinding (art. 7:210 BW in combinatie met art. 6:267 BW), wanneer de verhuurder niet op grond van art. 7:206 BW verplicht is het gebrek te verhelpen.
  3. Recht op schadevergoeding (art. 7:208 BW): bij een later gebrek dat aan de verhuurder is toe te rekenen of bij een eerder gebrek, dat hij heeft verzwegen of waarover hij heeft gelogen.

Naast de bovengenoemde verplichtingen van de verhuurder dient de verhuurder de huurder te vrijwaren tegen rechtsstoornis door derden. Mocht de verhuurder gestoord worden in het gebruik van de gehuurde zaak, wordt er gesproken van een gebrek. Nadat de huurder de verhuurder hiervan in kennis heeft gesteld is de verhuurder verplicht op te komen voor de belangen van de huurder, indien nodig in een rechtsgeding. Als de verhuurder deze verplichting niet nakomt komen alle gepaarde kosten voor rekening van de verhuurder. 

Verplichtingen van de huurder

Een huurder heeft meerdere verplichtingen welke voortvloeien uit een huurdersovereenkomst. Hieronder worde de verplichtingen van de huurder beschreven.

  1. Het betalen van de huurprijs. Een huurder is in gebreke als niet tijdig de huurprijs is betaald. Een huurder is bij een te late betaling in verzuim en hoeft hier niet eerst een herinnering of aanmaning voor te ontvangen. Huurverplichtingen zijn namelijk “voortdurend” van aard zonder dat hiervoor eerst een gebrekestelling aan vooraf gaat. Als het gaat om wanbetaling van de huurprijs valt dit onder wanprestatie (art. 6:74 BW).
  2. Goed huurderschap, een huurder dient zich goed te gedragen. Het betreft een open norm en kan teruggevonden worden in een aantal bepalingen, waaronder het veroorzaken van overlast. Als hier niet aan wordt voldaan zorgt dit voor een gebrek op de huurovereenkomst. Een huurder is ook aansprakelijk als er overlast wordt veroorzaakt door anderen die ook gebruik maken van de gehuurde zaak.
  3. Gebruik de zaak die is gehuurd overeenkomstig waarvoor het bedoeld is. Als het gehuurde anders wordt gebruikt en dus in strijd is met de bestemming, dan valt dit onder wanprestatie en kan ervoor zorgen dat de huurovereenkomst ontbonden wordt. Een voorbeeld hiervan is om een woonruimte te gebruiken als een bedrijfsruimte, dit is niet de bestemming van de woonruimte en dus een reden om te ontbinden. De huurder mag ook geen veranderingen aanbrengen aan het gehuurde, tenzij de huurder hiervoor schriftelijk toestemming heeft gekregen van de verhuurder. Of het dient te gaan om zeer geringe veranderingen zoals het ophangen van badkamerkastjes, buitenverlichting, luxaflex, en dergelijke. Deze kleine veranderingen mogen zonder toestemming
  4. Dringende werkzaamheden en/of groot onderhoud aan het verhuurde dat niet uitgesteld kan worden tot na de beëindiging van de huurovereenkomst dient toegestaan te worden door huurder. Hieronder kan ook renovatiewerkzaamheden vallen.
  5. Als huurder een gebrek ontdekt aan de gehuurde zaak dient de huurder dit direct te melden aan verhuurder.
  6. Voor een bezichtiging van potentiele kopers van de gehuurde zaak dient de huurder hier aan mee te werken.
  7. Huurder dient na beëindiging van de huurovereenkomst het gehuurde terug te geven. Als er in de overeenkomst een beschrijving is gemaakt van het gehuurde, dient de huurder het in oorspronkelijke staat op te leveren (behoudens de veranderingen die geoorloofd zijn volgens art. 7:215 lid 1 BW). Als er geen beschrijving is opgenomen in de huurovereenkomst, dient het gehuurde in oorspronkelijke staat te worden opgeleverd. Mocht hier onenigheid over ontstaan, ligt de bewijslast bij verhuurder.
Einde huurovereenkomst

Een huurovereenkomst wordt beëindigt bij een overeenkomst voor bepaalde tijd na het verstrijken van de overeengekomen termijn. Als de overeenkomst voor onbepaalde tijd is beëindigt deze na opzegging. Ontbinding kan ook optreden als huurder en/of verhuurder in gebreke blijven van hun verplichtingen. Als de huurder in gebreke blijft kan de overeenkomst alleen ontbonden worden door een rechter.