Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
In het bouwrecht in Nederland zijn de regels vastgelegd met als doel de bouwprocessen te regelen en te waarborgen. Bouwrecht kan betrekking hebben op publiekrechtelijke bepalingen en privaatrechtelijke bepalingen. Bij bepalingen in het publiekrecht betreft het stedenbouwkundige zaken. Bij het privaatrecht gaat het om afspraken tussen de opdrachtgever(s), architecten, en (onder)aannemers.
14 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
JUN 2023
2 dagen
Diverse locaties
1.675,-
NOvA PO: 2 punten
1 dag
Online
118,-
Webinar
JUL 2023
NOvA PO: 3 punten
Thuisstudie
195,-
SEP 2023
OKT 2023
5 dagen
4.280,-
Advocaten gespecialiseerd in het bouwrecht staan regelmatig bij de opdrachtgevers, ontwikkelaars, architecten en aannemers voor, tijdens en na het proces voor de rechter. Daarnaast kunnen deze advocaten hun cliënten ook bijstaan in bouwarbitrages die voorkomen bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw.
Het bouwrecht is niet eenvoudig op één manier te omschrijven. Het bouwrecht kan vanuit meerdere hoeken worden benaderd. Naast het privaatrecht en publiekrecht heeft het bouwrecht ook te maken met internationale regels. Zo heeft het bouwrecht betrekking op ruimtelijke ordening, vergunningen die verstrekt worden door verschillende overheidsinstanties, aanbesteding, milieurechten en beheer, bouwcontracten, grondexploitatie en bouwrechtspraak.
In het bouwrecht komt een breeds scala van onderwerpen aan bod. Hier kan men denken aan:
In het bouwcontract zijn vaak de volgende onderdelen opgenomen:
In het omgevingsrecht wordt alles geregeld wat valt onder de omgeving waarin wij ons bevinden. Hieronder vallen onder andere de natuur, het milieu, het water en de ruimtelijke ordening. Doordat het hele jaar door veranderingen worden doorgevoerd in de omgeving is het omgevingsrecht continu in ontwikkeling. Het omgevingsrecht is door de jaren heen vastgelegd in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Intussen is er ook al een nieuwe omgevingswet ontwikkeld welke in gaat in 2019.
De nieuwe omgevingswet dient er voor te zorgen dat de huidige omgevingswet vereenvoudigd wordt. Door de vele veranderingen en ontwikkelingen door de jaren heen is de huidige omgevingswet ingewikkeld geworden. Er zijn veel aspecten die invloed hebben op de omgevingswet, denk hierbij aan het geluid, licht, lucht, water, trilling, veiligheid, natuur, enzovoorts. Door rekening te houden met al deze aspecten heeft ervoor gezorgd dat de wetgeving te complex is geworden voor iedereen die hiermee werkt. Dit heeft als gevolg dat het veel langer kan duren voordat een project überhaupt gestart mag worden.
De Tweede Kamer heeft op 1 juli 2015 ingestemd met de nieuwe omgevingswet. In 2016 heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel. De komende 2 jaar, in 2017 en 2018, wordt door het kabinet de Nationale Omgevingsvisie verder uitgewerkt. Dit zorgt ervoor dat in 2019 de nieuwe omgevingswet kan worden ingevoerd.
De nieuwe omgevingswet leidt tot veel veranderingen. Als voorbeeld worden 26 wetten uit het huidige omgevingsrecht gebundeld. Deze wetten hebben betrekking op onder andere bouwen, ruimtelijke ordening, milieu, natuur en water.
De doelen van de nieuwe omgevingswet zijn:
Het is lastig om dit concreet uit te leggen, maar om een beeld te krijgen onderstaand drie voorbeelden: