Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
In Nederland zijn de algemene regels van het bestuursrecht vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). In het bestuursrecht wordt aangegeven hoe bevoegdheden van de overheid mogen worden toegepast met name in de richting van burgers. Met andere woorden is in het bestuursrecht de rechtsregels vastgelegd aangaande de overheidsbemoeienis en het maatschappelijk leven, hoe deze mogen en kunnen worden aangewend.
33 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
OKT 2023
5 dagen
4.280,-
1 dag
Diverse locaties
625,-
2 dagen
1.675,-
NOvA PO: 4 punten
KNB: 4 punten
NOAB: 4 punten
NBPB/BPBI: 4 punten
KBvG: 4 punten
Den Haag
350,-
NOvA PO: 6 punten
KNB: 6 punten
NOAB: 6 punten
NBPB/BPBI: 6 punten
KBvG: 6 punten
450,-
750,-
NOV 2023
325,-
Het bestuursrecht, ook wel bekend als het administratief recht, regelt dus de wijze hoe een bestuurd van een overheidsorgaan kan optreden in de openbare rechtsorde. De rechtspositie van het openbaar bestuur is anders ingericht dan voor burgers. Voor burgers is de rechtspositie namelijk vastgelegd in het privaatrecht, waar de burger alles mag wat niet verboden is door de wet. Een bestuursorgaan van de overheid mag niets, tenzij hetgeen rechtsgeldig is door een wettelijk voorschrift. Dit wordt ook wel het legaliteitsbeginsel genoemd.
In het bestuursrecht speelt besluitvorming een belangrijke rol. Een besluit kan worden omschreven in het bestuursrecht als een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan dat een publiekrechtelijk rechtsgevolg heeft. Als aan deze besluitvorming is voldaan, kan men spreken van een besluitvorming binnen het Awb. Het gaat hier dan om een besluit dat invloed uitoefent op het maatschappelijk belang. Het aanschaffen van een doos potloden door een gemeente valt hier bijvoorbeeld niet onder. Het verstrekken van een bouwvergunning door het bestuur van de gemeente dan weer wel, dit omdat het gaat om een publiekrechtelijke rechtshandeling.
Als iemand een conflict heeft met de overheid, behoren deze vaak tot de hardnekkigste. Dit omdat als de gemiddelde burger een conflict heeft met een overheidsinstantie, ze dan beginnen met drie-nul achterstand. Ten eerste omdat de overheid goed op de hoogte is van de eigen regels en bandbreedte waarbinnen ze zich kunnen bewegen. Daarnaast heeft de overheid de beschikking over meer middelen dan de gemiddelde burger. Overheden hebben tevens belang bij om negatieve precedentwerking te voorkomen. Hierdoor worden door overheidsinstanties vaak alles uit de kast gehaald om geschillen (tot de kleinste aan toe) uit te vechten.
Het materiële deel van het bestuursrecht bestaat uit allerlei beleidsterreinen, bijvoorbeeld:
Het privaatrecht heeft nog een kenmerkend verschil ten opzichte van het bestuursrecht en dat is dat een overeenkomst in het privaatrecht alleen rechtsgevolgen heeft voor de betrokken partijen die de overeenkomst zijn aangegaan. Als een openbaar bestuur een besluit neemt heeft dit ten allen tijden consequenties voor elke burger, hoe klein dit besluit ook is. Als voorbeeld hiervan kan men denken aan een belastinginspecteur belastinggeld teruggeeft, heeft dit ten gevolge dat er minder geld in de staatskas komt en heeft dit een effect op iedereen. Hetzelfde geld dat als er een parkeervergunning wordt verstrekt aan een burger, betekent dit direct dat er één parkeervergunning minder beschikbaar is.